donderdag 4 mei 2017

Keuren reddingsvlot of nieuwe kopen ?

RFD vlot, de is rest onleesbaar

Mijn reddingsvlot moest ook nog gekeurd worden. Laatste keuring dateert uit 2007. Van welk bouwjaar het vlot is wist ik niet. 


Vocht in de koffer
Dit komt pas naar voren wanneer deze uit de koffer wordt gehaald omdat de stickers aan de buitenkant niet meer leesbaar waren.  Keuring bleek trouwens hoognodig want bij het uitpakken bleek er toch iets vocht in de koffer te zitten. Het vlot werd opgeblazen en een eerste inspectie was positief, vlot ziet er nog goed uit en lijmlagen zijn niet bruin verkleurd wat een indicatie zou zijn dat de lijmlagen niet goed genoeg meer zijn.

  
 De regel die het keuringsstation hanteert is dat een vlot ouder dan 15 jaar ieder jaar gekeurd moet worden en dat een vlot ouder dan 18 jaar niet eens meer gekeurd wordt. Is het vlot jonger dan 15 jaar dan wordt er een keuringscertificaat afgegeven met een geldigheidsduur van 3 jaar. Alles heeft te maken met de al eerder genoemde lijmlagen ( drijflichamen en bevestiging bodem aan drijflichamen ) die na verloop van tijd niet meer gegarandeerd zijn.  Dan komt natuurlijk de vraag op, laten keuren of een nieuwe aanschaffen ? Daar er nog de nodige spullen moeten worden aangeschaft en mijn budget niet onbeperkt is heb ik de gok genomen en besloten om een keuring te laten doen. Het reddingsvlot dateert uit 2003.,....  pfff  dat is close. In ieder geval krijg ik nog een certificaat voor 3 jaar en daarmee is in ieder geval tot 2020 het vlot gegarandeerd.

Een eis bij het selecteren van een keuringsstation is dat ik bij het uitpakken en opblazen van het vlot aanwezig kan zijn. Het fijne is hiervan is dat je dan je eigen vlot in opgeblazen toestand ziet. Ik hoop trouwens dat dit de enige keer in mijn leven is dat ik dit vlot in opgeblazen toestand zie. Maar een geruststellende gedachte dat wel dat alles in orde is en ik op het vlot kan vertrouwen.

6 persoons vlot, merk RFD
Vlot wordt opgeblazen

Eerste inspectie
Zwarte driehoek is een regengootje
om regenwater op te vangen. Hier is over nagedacht :-)
3 opmerkingen:

  1. hallo Peter,
    Goed nieuws wat zeker scheelt in de kosten maar nog belangrijker: het geeft een veilig gevoel te weten dat het vlot gekeurd is en goed is (ook al willen we hem niet gebruiken).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Niet gebruiken is het belangrijkste👍

    BeantwoordenVerwijderen