zaterdag 9 september 2017

Marokko, een nieuwe ervaring

Marina personeel loodst ons binnen
7 Sept.: Met nog de adrenaline in het lijf van ons visnet avontuur laveren we tussen alle vissersboeien door richting de haveningang. We hebben de Bouregreg Marina opgeropen op VHF kanaal 10 en direct antwoord gekregen. We moeten even blijven wachten totdat ze ons komen ophalen. Er staat wat swell maar niet enorm. Na een kwartiertje verschijnt er een klein bootje die ons door de havenmond loodst richting de marina. Ten tijde van aanloop van de haven was het hoogwater. We surfen de havenmond in en zien verschillende zandbanken. Reden genoeg om inderdaad een loods ter beschikking te hebben.


De burcht van Oudaya
Salé met vissersschepen op voorgrondAan stuurboord kant van ons een imposant fort en aan bakboord kant vele fleurig gekleurde vissers bootjes. Het is een geroezemoes van jewelste en de stadsgeluiden krijgen de overhand. We zijn na 2 1/2 dag op zee weer in de bewoonde wereld. Maar voordat we voet aan land zetten moeten we eerst nog de nodige formaliteiten doorlopen. Wat ons direct opvalt is de vriendelijkheid en gastvrijheid waarmee wij worden ontvangen. Ondanks dat we driemaal dezelfde informatie op verschillende formulieren moeten invullen doen we dit met plezier. Als laatste barrière is er nog de inspectie op drugs. De dappere drugshond die op steiger staat durft niet onze boot op. Nu moeten we toegeven dat er het nodige wasgoed klaar ligt en dat het binnen een puinhoop is maar zou dit echt die hond afschrikken ? In ieder geval mogen we nu verder de marina in en krijgen we een prima plek aangeboden in een nieuwe haven. De eerste aanblik van alle appartementen rondom de marina doet niet vermoeden dat je in Marokko bent. Er is voldoende ruimte in de marina en er zijn slechts een paar buitenlandse zeilboten aanwezig.

Moderne marina


Er is slechts 40% van de capaciteit  benut. Het is leren wij snel, een uitermate goed beveiligde marina. Doordat er een mooie boulevard rondom de marina loopt wordt deze druk bewandeld door de lokale bevolking. Het is echter onmogelijk om de stijgers op te komen want zodra iemand hier een poging toe onderneemt blaast een bewaker op een fluitje en maant de overtreder om om te keren. Hieraan wordt zonder meer direct gehoor aan gegeven. Dit is een plek waar je met een gerust hart je boot kunt laten liggen om het binnenland te bezoeken. Ondanks deze mogelijkheid zullen we hier niet voor kiezen. Er is geen strak tijdschema maar toch is er een keuze gemaakt om via Madeira naar de Canarische eilanden te zeilen. Eind september willen op de Canarische zijn. Dan ontvangen we bezoek van kinderen en vrouwen iets waar we naar uitkijken. Marokkaanse binnenland zal in de toekomst zeker bezocht gaan worden dat staat vast.

Marokko is een gastvrij land en de hoofdstad Rabat is het bezoeken waard. Er is een prima, super moderne, tram verbinding van de marina naar de oude binnenstad, de Medina. Mocht je willen lopen, dat kan ook. In slechts 20 minuten ben je in het oude centrum. Beide opties hebben we benut. De medina is precies zoals we dachten dat dit zou zijn.

Rijk aanbod aan kruiden, thee en mineralen
Heel veel marktkramen binnen de oude stadsmuren. Veel aanbod van kleding, schoenen ( sandalen), sierraden, vruchten (dadels) en kruiden. Het is een genot om hier door de Medina te lopen.
Overheerlijke verse dadels
Broodje kebab


Wij zijn een van de weinige toeristen hier en ondanks dit gegeven worden we niet bestookt door kooplui die hun waar op dwingende manier aanbieden. In Marrakesh schijnt dit anders te zijn, tot het irritante aan toe weten ervaringsdeskundigen te melden. De taal is wel een beetje een bottleneck maar de mensen zijn uiterst vriendelijk en behulpzaam.Leer en schoenen in vele maten
Thee wordt aangeboden

Textiel industrie overheerst hier nog
Lokale hardware storeAlles wordt verkocht
We doorlopen de volledige Medina tot aan de rand. Een schril contrast, armoe en marktwaar die wordt aangeboden dat lijkt op de overblijfselen van een koningsdag vrijmarkt.
Waar is Aladin ?  de burcht van Oudaya
Naast de Medina bezoeken we ook de Kasbah van de Oudaya (met zijn karakteristiek wit blauw geverfde huizen en burcht met prachtige binnentuin) welke tot  UNESCO werelderfgoed behoort.Boulevard van Salé
Een ander in het oog springend contrast is het moderne Salé versus het oude Rabat. Salé (waar de Marina is gevestigd) ligt ten noorden van Rabat en is slechts door de Bouregreg rivier gescheiden van Rabat. De appartementen rondom de marina zijn strak uitgevoerd. Luxe straalt er vanaf en de boulevard wordt belopen door veel jongelui. Een nieuwe generatie die volgens ons de moderne uitstraling van Salé verkiezen boven het de traditionele van Rabat. 's Avonds zijn terrassen vol en men geniet van een consumptie (alcoholvrij, dat wel). Kijken en bekeken worden, dit is dus gewoon overal hetzelfde.

Strakke moderne appartementen 
Er wordt nog steeds volop gebouwd in Salé. Hier verrijst gewoon een nieuwe moderne stad. Het mooie en authentiek van de medina in Rabat is een aanrader.  Wanneer men de toeristen blijft benaderen zoals wij hier zijn benaderd zal dit nog vele jaren een geliefde plek zijn om te bezoeken. Met respect voor het land zijn cultuur en zijn vriendelijke bevolking nemen we na 5 dagen afscheid met in het achterhoofd hier zeker naar terug te keren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten