maandag 21 augustus 2017

Intermezzo: Noodzakelijke sanitaire stop

21 Aug: Al eerder hebben we uitvoerig een beschrijving gedaan van onze WC pot.  In Calais is deze goed onderhanden genomen inclusief alle slangen en afsluitkleppen. De pot deed het na deze behandeling super goed. Echter na vele weken goede dienst vertoonde de elektromotor weer kuren. In de Marina Doca do Belem in Lissabon gaf de motor er helemaal de brui aan. We hadden al een bediening die er op neer kwam dat je de WC bril hard moest laten vallen zodat de elektromotor ging draaien. Dit duid op ofwel een los contact of op een probleem met de koolborstels. Dus weer die pot losgehaald. Geen los contact te constateren dus nog dieper spitten en de elektromotor demonteren.
Koolborstel probleem duidelijk zichtbaar
Na enig gepuzzel lukte dit en inderdaad de koolborstels waren de oorzaak van een slecht functionerende elektromotor. Alles goed schoongemaakt en weer gemonteerd. Al met al weer een half dagje klussen.
Helaas de volgende ochtend weer dezelfde problemen. We waren het zat en zijn op zoek gegaan naar een nieuwe pot. Dit keer geen elektromotor bediening meer maar alles handmatig. Dit kost geen electriciteit meer (sparen we de accu's mee) en gegarandeerde werking.

Maar waar vindt je zo'n pot ? De winkels die nautische spullen verkopen zijn niet zo rijk uitgerust als in Nederland. Dit hebben we al meerdere keren ervaren. Toch uiteindelijk in Belem bij twee oude baasjes in een wat gedateerde winkel een nieuwe pot gevonden en gekocht.
Hans neemt de logistiek voor zijn rekening

 De bemanning was zo fair om te delen in de kosten. Per slot van rekening gebruiken we allemaal deze pot en hebben we er allemaal evenveel baat bij dat de sanitaire voorziening uitstekend is op de boot. Samen € 290 gelapt en de pot aangeschaft, met korting want we blijven altijd afpingelen. Bezorging op de steiger zat er niet in dus Hans en ik zijn met zo'n oma boodschappen kar met pot van de winkel naar de marina gelopen. Inbouwen hebben we nog even uitgesteld omdat nog wat van Lissabon wilde zien en omdat we de ligplek in de marina moesten vrijmaken omdat de vast ligplek eigenaar terugkwam met zijn boot. Cascais hebben we voorbij gezeild wat we zonde vonden dus een stukje terug om alsnog Cascais aan te doen en om hier de pot in te bouwen. We zijn een eerste nacht voor anker gegaan in een prachtige anker baai.

 Helaas hadden voor het inbouwen van de WC pot 220V nodig hetgeen niet mogelijk is aan boord. We hebben wel een omvormer die van 12V omvormt naar 220V maar het geleverde vermogen was niet voldoende om een boormachine aan te sturen. Dus toch maar even naar de marina. Daar is de pot vervang en de nieuwe ingebouwd. De oude pot is dus niet verder gekomen dan de marina in Cascais.
Menig pot komt niet zover ....

Zit prima 

De nieuwe pot na montage


Geen opmerkingen:

Een reactie posten