maandag 28 augustus 2017

Week 35 : Naar de Algarve

27 Aug: We zijn in Sines blijven liggen tot de avond om rond 20:00 UTC zeil te zetten richting Lagos. De bestemming Lagos ligt 77nm zeilen vanaf Sines. Met een nachtje zeilen komen we hopelijk de volgende dag in middag aan. Om 20:00 UTC varen we de haven uit. Er staat weinig wind en de windrichting is ook niet gunstig. Dan maar eerst op de motor. Na een dik half uur gaan de zeilen op en de motor uit. De nacht valt langzaam in. SOG is 3.1 kts en we doorkruisen een ankergebied. Veilig afstand houden en de AIS in de gaten houden. Om 21:00 gaat het wachtlopen in. De wind is toegenomen met en een SOG van 5.2 kts zeilen we de nacht in. Heldere sterren en een opkomende halvemaan. Om 23:00 uur valt de plotter plotseling uit, lage accuspanning. Wat nu weer ?  De motor wordt bijgezet om de accu’s op te laden. Rond middernacht is er een wisseling van de wacht. Dit herhaalt zich om 03:00 uur. Herman en Peter draaien een wacht en horen regelmatig dolfijnen naast de boot. Helaas niet zichtbaar maar wel duidelijk hoorbaar. Overdag worden we nogmaals getrakteerd op een heuse dolfijnen show. Ditmaal een aantal dolfijnen families.

 De kleintje krijgen les van pappa en mamma en zijn al aardig volleerd gezien hun lenige wendingen voor de boeg en langs en opzij van de boot. De show houdt zeker een dik half uur aan waarbij we goed de kans krijgen om mooie plaatjes te schieten.

Een drukte voor de boeg want iedereen wil hier links en rechts voorbij zoeven

Cabo São Vincente
Toepasselijker kan het niet, Sagres op de achtergrond
Met de wind en bootsnelheid is het minder. Hierdoor besluiten we niet door te zeilen tot Lagos maar om voor anker te gaan op het meest zuidelijke puntje van Europa te weten Sagres. Als we de kaap São Vincente ronden trekken we voor 1 keer een biertje open om dit heugelijk feit te vieren. Regel is geen drank tijdens zeilen maar met dit heugelijke feit breken we voor een keer met de regel omdat we "toevallig" wat blikjes Sagres bier in de koelkast hadden liggen

Terwijl wij de ankerplek in de baai Enseada de Sagres naderen staan er veel mensen op het strand naar de zee te kijken, niemand zit in het water. Zijn ze bang voor de naderende zeilboot ? Hebben ze nog nooit zo’n mooie zeilboot gezien ? En dan ineens zien ook wij de ware reden. Er steekt een klein vinnetje boven water uit. Nee.. niet echt toch ? Maar ja hoor er zwemt een kleine haai in de baai.  


Haai wegjagen
Heel wat bekijks en zelf de reddingsboot van de Salva Vidas / Resque is eropuit getrokken om de haai ofwel te zien of om een poging te ondernemen om deze haai weg te jagen. Wij zijn blij dat we lekker op de boot zitten achter ons anker genietend van een prachtig uitzicht.


Ankerbaai Enseada de Sagres

De zon gaat langzaam onder en werpt haar gele licht op de rotsen van de baai


 ’s Avonds zijn Herman en ik nog even de wal wezen verkennen. Naast wat restaurantjes en heel veel appartementen met veel Duitstalige toeristen is er niet veel te doen hier. Wel een mooie badplaats met een fantastisch uitzichtpunt over de Atlantic. Maar ja dat uitzicht hebben wij nu dagelijks. Al met al wordt het toch nog laat voor de walstappers.

De volgende dag naar Lagos. Inmiddels staat de teller alweer op 11 want de lage accuspanning is gebleven en de accuspanning is zelfs teruggelopen tot maar 4 Volt. De windgenerator doet het niet ondanks dat er wind is en het zonnepaneel laadt ook niet de accu’s op. Dat wordt dus helaas niet ankeren bij Lagos. We zullen weer op onderzoek uit moeten om het defect te achterhalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten