zaterdag 26 augustus 2017

Week 34: Van Cascais naar Sesimbra , Setubal en Sines

Cascais

Mooie ankerbaai, Pescadores
21 Aug: 's middags vanuit Lissabon in Cascais aangekomen en voor anker in een prachtige baai met uitzicht op strand en het centrum.
Feest tot diep in de nacht

Hier wordt tot diep in de nacht gefeest omdat het deze week Fiera do Mar is.

De ochtend van 22 Aug. begint erg wazig. Niet door overmatig drankgebruik maar simpel door een dikke mist die tot laat in de ochtend aanhoudt. Ondanks de mist gaan we toch van de ankerplek af om in de Marina te kunnen klussen.
Mystiek ochtendgloren 


22 Aug: Vandaag een klusdag met het inbouwen van de nieuwe WC pot. De marina van Cascais heeft goede voorzieningen en biedt met zijn vele terrasjes rondom de marina een gezellige sfeer. Het dorp zelf is erg mooi en wordt druk bezocht door de Portugezen. Het is duidelijk een vakantie oord. Herman is geïnspireerd geraakt door de vele mooie huizen en het landschap.

Een prachtig resultaat, Hermans aquarel
Hij slaat aan het aquarellen met een prachtig resultaat.  's Avonds is er een live optreden in het dorp en tot in de late uurtjes wordt er gefeest.


 Het oude fort bij Cascais. Pousada de Cascais
Sesimbra

23 Aug: Na nog een dagje genoten te hebben in Cascais vertrekken we richting Sesimbra. Hier is een goede anker mogelijkheid en daar gaan we gebruik van maken. Het zal zo'n 22 nm naar Sesimbra zijn dus haast hebben we niet. Wel wordt de genaker gezet welke maar een half uurtje opblijft omdat de wind gaat toenemen en bij zo'n 16 kts we de genaken neerhalen. Dit kost dit keer behoorlijk wat moeite omdat we geen grootzeil hadden gezet en dus alle wind in de genaker komt. Met het binnenhalen dus geen mogelijkheid om het grootzeil te gebruiken om de genaken uit de wind te houden. Een leermomentje voor ons. Rond 17:30 UTC gaat het anker uit en liggen we heerlijk te dobberen in de ankerbaai.

Sesimbra anker baai
Het is niet zo druk want met de Amante meegerekend liggen er maar 3 boten voor anker. Sesimbra is een populaire badplaats en nu de Portugezen vakantie hebben is dit duidelijk te merken aan de gezellige drukte die er heerst. We hebben het er zo naar onze zin dat we nog een dagje extra blijven liggen.

Een bijna lege ankerbaai

Een populaire badplaats onder de PortugezenAanzicht Sesimbra vanaf boot Stadspark Sesimbra


Heerlijke koele plek

Zo karakteristiek voor Portugal, mooie gevels

Setubal

Praia de Alpertuche
25 Aug: Van Sesimbra naar Setubal. Alweer een mooi ankerplek in het verschiet. Ook vandaag is de af te leggen afstand gering waardoor er geen haast is met vertrekken. Anker op en 8 nm verder weer uit. We besluiten niet helemaal door te zeilen tot het centrum van Setubal omdat dit er vanuit een afstand niet erg mooi uitziet. Veel hoge bebouwing en industrie. We kiezen om net voor de ondiepe vaargeul richting strand te koersen en daar het anker uit te gooien.

Onbeschut maar een mooie ankerplek
Hier wordt een grote inschattingsfout gemaakt door te dichtbij het strand te ankeren. Er zijn veel ondieptes ter plekke en het verval is zeker 2,5 meter.  Een ontzettende mooie plek maar we zijn tot na middernacht opgebleven omdat we dreigden droog te vallen. De kiel kwam duidelijk voelbaar op de zandbodem te liggen. Er stond een sterke stroming en bij het kenteren rond half een in de nacht had de boot moeite om te keren. Wat was ik bij met een stalen boot met aangelaste kiel 😓. Op zich lagen we prachtig op deze plek als enige zeilboot maar als men overweegt hier ook te gaan liggen blijf dan zeker op 6 meter diepte van de kust en niet 4 meter zoals wij deden. Voor de details, wij lagen recht voor Praia de Alpertuche met exacte locatie N 38.28.069 W 008.59.171. Men is gewaarschuwd.Sines

26 Aug: Na ons nachtelijk avontuur vertrekken we vroeg omdat alweer de volgende tij-kentering in gang komt en we niet alsnog klemvast willen zitten op de ondieptes rondom deze ankerplek.
Bestemming is Sines met alweer een goede ankerplek. Om 8:00 gaat het anker op en bij lichte bewolking en een wind uit W van 8,5 kts zetten we zeil. Rond de middag is het zonnig geworden en is er een ideale koers om de genaker te zetten. De wind is constant en goed voor een paar uurtjes zeilen met de genaker op, genieten dus.
Aanloop ankerbaai Sines

Tegen de avond neemt de wind af en rond 18:45 lopen we de haven aan. Er liggen verschillende grote zeeschepen voor anker. Sines is een grote havenplaats voor schepen die hun vracht af- en aanleveren.

Voor anker in baai van Sines

Alhoewel de Reeds Nautical Almanac melding maakt van een ankerplek met “holding is reportedly poor“  hebben wij hier geen last van. Het is wel een drukke ankerbaai die bijna vol is. Er liggen reeds 5 zeilboten voor anker en na ons komen er nog eens drie zeilboten aan waarvan 2 er van besluiten de marina in te gaan ipv ankeren wegens de drukte. Aan bakboord kant ondiepte waar de vissersboten liggen.

Uitzicht vanaf Amante op strand bij Sines


Uitgestrekt zandstrand
Ook Sines is een populaire badplaats. Er ligt een mooi uitgerekt zandstrand bij de ankerbaai. Waar je met ankeren wel veel mee te maken hebt is het aan land komen. Met je dighy het strand opkomen is een avontuur waarbij je goed moet inschatten wanneer de golven in de branding het minst hevig zijn. En zeker niet dwars komen liggen met je dinghy want dan is het gebeurd. Een alternatief om via de marina aan land te komen wordt bemoeilijkt doordat je wel een steiger afkomt maar er niet eenvoudig meer opkomt omdat overal de marina’s beveiligd zijn met pasjestoegang. Wachten op een toevallige ligplaatshouder is dan het alternatief.  Een andere uitdaging is het vinden van verkooppunten waar gas om op te koken te verkrijgen is en waar een supermarkt zich bevindt. Maar dit heeft ook zijn charmes omdat je al zwervend en zoekend door leuke steegjes en langs mooie gebouwen komt. 
Het dorp is niet zo groot dus je bent er vrij snel 
doorheen. Niet zoveel terrassen en gelegenheden om iets te nuttigen maar een markant punt hebben we gevonden waar we 's middag van de BBQ hebben genoten met uitzicht op Amante die nog als een van de weinige boten voor anker lag.

Van de hand van Herman
De kleuren en het licht zijn vaak zo contrasterend dat je iedere keer weer verrast wordt. Het inspireert Herman om weer eens een aquarel te maken. Hij trekt eropuit en later treffen we elkaar op een terras
Herman de artiest himself


Wat impressies van de kleurenpracht
 
Na alle boodschappen te hebben gedaan besluiten we om een keer een nacht door te zeilen.Volgende bestemming is Lagos alwaar ook een mooie ankerplek te vinden is.

Maar voordat we zeil zetten doen we eerst nog even de marina aan om drinkwater te tanken en te douchen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten