dinsdag 29 augustus 2017

Week 36: "Verplicht" in Lagos blijven liggen, de teller staat op 11


Praia dos Trés Irmãos


Ankerplek 
2 Sept. vertrekken we weer uit Lagos om nabij Alvor voor anker te gaan. We kiezen er bewust voor om nog even in de buurt van Lagos te blijven mochten we alsnog problemen krijgen met de nieuwe stroomverdeler. We besluiten om voor een waanzinnig mooie baai voor anker te gaan en niet voor het alternatief om het binnenwater bij Alvor op te gaan om daar te ankeren. Er liggen geen andere boten op onze ankerplek "Praia dos Trés Irmãos" en daar komen we snel achter waarom dit is. Deze plek is adembenemend, exact zoals de Algarve in de folders staat. Maar deze plek in gewoon eigenlijk midden op zee, onbeschut en dus onderhevig aan een behoorlijke swell. 's nacht wordt dit aan den lijve ondervonden. De boot rolt als een dolle en overal komt tikkend geluid van zaken die niet rolvast op hun plek staan. Nu hadden we al kennis gemaakt met swell op een ankerplaats bij Ilha Berlenga maar daar lagen een nog enigszins beschut. Nu dus helemaal niet.Reden om voor een volgende stop te kiezen voor het super toeristische Albufeira en aldaar de marina op te zoeken. Je kunt er ankeren maar ook hier geldt, onbeschut en onderhevig aan swell.


Lagos - hulde aan SilentWind

29 Aug: Vanuit onze prachtige ankerbaai Enseada de Sagres is het slecht 11nm naar Lagos. Ons initiële plan om ook daar voor anker te gaan wordt doorkruist door een probleem met onze energie opwekking. De accu spanning mag niet beneden de 11 Volt komen. De wind generator loopt stroef en de zonnepanelen kunnen om een onverklaarbare reden hun energie niet kwijt aan de accu's. Alles duid er op dat de stroomverdeler die de opgewekte energie naar de accu's leidt niet correct werkt. Een bijkomend probleem is dat de stroomverdeler alleen benaderbaar is via Blue Tooth en ook dit werkt niet meer. Maar er is ook een lichtpuntje. In 2015 is op de Hiswa de SilentWind Windgenerator en stroomverdeler aangeschaft via de fabrikant die in Portugal is gevestigd. We hebben de contactgegevens van de productmanager. Al eerder hebben we contact gehad toen de windgenerator problemen gaf. De productmanager van SilentWind reageert altijd prompt en is altijd behulpzaam met het vinden van een oplossing.  Als we eenmaal in de marina zijn zullen we contact opnemen met hem.


De marina van Lagos is modern maar in het hoogseizoen behoorlijk prijzig. Als we rond 14:00 de
Aanloop Lagos
marina oproepen met het verzoek tot het openen van de voetgangersbrug die de toegang tot de marina belemmert moeten we eerst afmeren bij de bezoekersponton. Na de gebruikelijke registratie krijgen we een ligplek toegewezen en wordt de voetgangersbrug geopend. De marina is een gezellige boel met veel terrasjes en direct toegang tot de nabij gelegen centrum. Van ons "verplichte" verblijf maken we van de nood een deugd.


Aanloop kanaal naar marina

Inmiddels contact gehad met SilentWind. De stroomverdeler is inderdaad kapot en een nieuwe (viel nog binnen de garantie) wordt opgestuurd. Geluk bij een ongeluk is dat er een dealer in Lagos is gevestigd. De dealer Sopramar blijkt een grote shop te zijn die over een uitgebreid assortiment beschikt. Dit hebben we de afgelopen weken wel eens anders gezien. Nu maar hopen dat de stroomverdeler inderdaad binnen 2 dagen wordt geleverd. Geheel volgens afspraak werd de stroomverdeler snel geleverd. Hulde voor Silentwind ! De nieuwe stroomverdeler werd gemonteerd en alles werkt weer naar behoren, we kunnen weer verder.

Uiteindelijk heeft het verblijf in de marina met al zijn gezellige terrasjes voor veel uitgaansplezier gezorgd en leek het er even op dat we niet zeilend onderweg zijn maar gewoon met vrienden op vakantie in een luxe vakantiepark. Als afwisseling ook wel weer eens leuk.


Lagos zelf is een mooie stad met de gebruikelijke prachtig betegelde gevels, terrasjes en het buitenleven. Het bezoeken waard.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten