donderdag 29 juni 2017

Groot, groter, grootst

Boten tot aan de horizon
Heb je jezelf wel eens verwonderd over de omvang van een haven? Wel, als je in Rochelle bent aanbelandt dan ervaar je pas wat een grote haven inhoud. De marina "Port des Minimes" in Rochelle huisvest maar liefst 4588 boten en biedt plek aan 464 bezoekers. Daarnaast is de hele omgeving rondom de haven een groot nautisch gebied. Diverse winkels, zeilscholen en andere dienstverlenende bedrijven in de nautische industrie zijn hier gehuisvest. Een waar walhalla en een plek waar je je ogen uitkijkt. Hier wordt bevestigd dat de Fransen een zeilers natie vertegenwoordigen. Niet zo verwonderlijk dus dat wanneer je de grote namen uit de zeilsport naloopt er veel Fransen tussen zitten.

Dat groot, groter, grootst niet alleen voor de haven van toepassing is wordt ten toon gespreid door RM Yachts die momenteel een 5-tal modellen op de markt zet: de RM890 RM970 RM1070 RM1270 en de RM1370. Allen super snelle zeilboten en tevens geschikt voor de Oceaan zeilers.


Justine en Jeroen
Nabij Rochelle is de RM jachtwerf gehuisvest waar tevens nog wat grote bekende jachtbouwers zich bevinden zoals o.a. Beneteau. Wat een droomboten 😍😍😍 die RM Yachts. Hier worden de nieuwe generatie zeilboten gebouwd. Een oersterke hout-epoxy constructie die omgesmeed worden tot snelle Oceaan zeilers. Wij hebben het genoegen gehad om een bezoek te mogen brengen aan de RM Yacht werf. Het voordeel van afzakken via de Franse kust heeft voor Jeroen de bonus opgeleverd dat hij eindelijk een wens in vervulling ziet komen. De werf bezoeken waar zijn droomboot wordt vervaardigd. Een privé rondleiding door de export sales manager Justine ABELLA, wat een eer en een ware belevenis die veel indruk op ons heeft gemaakt. Top dat Justine tijd heeft vrijgemaakt om ons rond te leiden waarbij ze vol enthousiasme en passie over de verschillende type RM boten wist te vertellen. Zo goed zelfs dat je er bijna een besteld;-).

We hebben met eigen ogen kunnen zien dat hout-epoxy constructies oersterk zijn mits goed gebouwd. En dat kunnen ze bij de RM jachtwerf!. Hieronder wat foto's van de verschillende stadia tijdens het bouwproces.


Het start met een pakket Okoumé platen

Delen worden met epoxy verlijmd

Klaar leggen voor montage op mal

Bouwmal voor de hul

Huidplaten worden verlijmd

Randen worden met glasvezel versterkt, 1e epoxy laag aangebracht

Onderkant met roer en kiel versteviging

Verschillende plaat diktes voor hul

Binnenkant boeg, sterk verstevigd

Alle gelijmde naden worden met glasvezel versterkt

Metalen frame voor kiel en romp

Verstevigingsschotten worden ingelamineerd

Hul klaar voor 2e epoxy laag

Aanbrengen 2e epoxylaag

Laatste 3e epoxylaag aangebracht, klaar voor aflakken

Binnenkant hul klaar voor 2e epoxylaag

Binnenkant hul met 2e epoxylaag

Grondlak laag wordt aangebracht

Polyester dek wordt bekleed met Okoumé

Inbouw leidingen, pantry etc.

Bijna klaar voor montage van dek








Dek is gemonteerd, beslag wordt aangebracht


Twin kiel RM 970 klaar voor afmontage

Het nieuwste model de RM 1370

Voor meer info zie: www.rm-yachts.com


4 opmerkingen:

  1. Hoi Peter,mooie reportage,dat belooft wat in Aug.Al die havens en rondleidingen.Goede vaart met je maten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Herman, dank. Ja kijken er ook naar uit om je in aug. aan boord te hebben. Liggen nu nog verwaaid in La Rochelle maar plannen om morgen te vertrekken richting La Coruña.

    BeantwoordenVerwijderen