vrijdag 7 juli 2017

Hoe relaxed het ook is, je moet blijven opletten

Gisteren weer vertrokken vanuit La Coruña richting Isla ONS. Ondanks dat de wind voorspelling gunstig zou zijn bleef de voorspelde windtoename uit. Zat van het op de motor varen zijn we een mooie baai ingedoken om daar eindelijk voor het eerst voor anker te gaan. We hebben gekozen voor de ria de Corme e Laxe. Prima baai zeer goed beschut (alhoewel dit niet nodig was).


Plotter detail op 0,5 nm, de plusjes geven ondiepte aan maar wel onder zee niveau
Op weg naar de ankerplek zijn we weer eens met de neus op de feiten gedrukt dat je altijd alert moet blijven hoe rustig en relaxed het ook lijkt. We varen een uitgezette route op de plotter. Dicht lang de kust maar met genoeg afstand om ondieptes te ontwijken, dachten we. Net voor de kaap bij de ingang naar de Ria ligt een ondiepte die wanneer de plotter niet op een hoog niveau van detail staat niet wordt getoond. We zagen de zee breken terwijl er op de plotter geen niveau boven water stond aangegeven. Pas wanneer er voldoende werd ingezoomd kwam deze ondiepte te voorschijn. Goed dat we bij daglicht deze route varen en een extra feiten op de neus wanneer we een volgende keer dit in de nacht doen. Hier is een sterke gelijkenis met de onfortuinlijke crash die een van de Volvo Ocean boten  de Vestas tijdens de laatste race hebben ervaren toen zij nabij Madagaskar in de Indische Ocean op een koraal rif vastliepen.

Zelfdepositie maar nu kaart detail op 0,25 nm. Duidelijk te zien aan de groene plekken dat hier ondiepte boven zee niveau aanwezig is

Vandaag weer vertrokken vanuit onze ankerplek. Helaas geen wind en een dikke mist. Dit komt veel voor in de periode Juni / Juli volgens de Reeds als gevolg van relatief koude zeelucht die de warmere kust bereikt.

Voor anker in baai bij Corme

Het kustplaatsje Corme

Vertrek op weg naar Isla ONS

Laag hangende mist bij monding Ria de Corme e Laxe
Note: doordat we dicht onder de kust blijven hebben we 3G signaal en dus tijd om de blog te updaten 👀


4 opmerkingen:

 1. Hoi peter met Ben, ik volg je ook opTrakaShip maar daar ben je 3dagen geleden gespot, dat is 733 nm bij mijn boot vandaan, maar jou boot gaat nu niet verder. Hoe kan dat?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Ben, leuk dat je ons volgt. Wij zijnicht wel onderweg :-) Huidige positie is 42.41.429 N 009.03.176 W. Ik ken de app TrakaShip niet. Is dit een gratis app ? Wellicht zit je dan aan de limiet van het aantal meldingen en moet je voor meer info betalen. Je zou ook kunnen kijken naar MarineTraffic app en dan zoeken op mijn MMSI. Of gewoon op onze blog site klikken op waar is Amante en dan inloggen op de Garmin web site ( Roswitha weet heit het wachtwoord van, kun je haar vragen ). Wat zijn jullie zeilplannen deze zomer ?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Peter, mooie foto's!
  Gelukkig met de schrik vrijgekomen met dat 'Woutertje'
  Groeten van Jan Willem

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. HiJan Willem, had je wel verwacht in Povoa de Varzim te ontmoeten maar nog niet gespot. Inmiddels al weer verder naar het zuiden ?

   Verwijderen