woensdag 26 juli 2017

Heb een boot en werk je ......

26 Juli: Ja, ja, een boot bezitten brengt héél véél genot en plezier maar helaas ontkom je er niet aan om ook zorg te besteden aan het noodzakelijk onderhoud. Zo heb ik op advies van International gewacht met het aanbrengen van een nieuwe antifouling laag tot ik in Portugal ben. Hier is nl koperhoudende antifouling verkrijgbaar die uitermate geschikt is voor de tropen. Het betreft Micron 77. De keuze voor Povoã de Varzim om hier het benodigde onderhoud te doen werd bepaald door de aanwezige faciliteiten en de prijs voor het liggeld ( €188,- voor 1 maand ongeacht of dit in de box of op de wal is). De enige kanttekening die geplaatst moet worden bij klussen (met name verven) in deze marina is het regelmatig opkomen van plotselinge mist. Dit kan je schema behoorlijk in de war schoppen omdat de luchtvochtigheid dan zo hoog is dat verfwerkzaamheden niet zijn uit te voeren.

Menig zeiler zet in deze marina zijn boot op de wal voor de winterstop. Goed afdekken is wel het advies want in de winter is de lucht vreselijk zout hier. Ik sprak een Zweed die het nodige poetswerk aan zijn RVS had te doen na de overwintering. Een alternatief is overwinteren nabij Albufeira aldus een Nederlander die ik in de marina sprak.

De marina is dichtbij Porto en dus ook een ideale opstap plek. Begin augustus komt er een bemanningswisseling en zal de reis worden voortgezet. Tijd genoeg dus om wat kluswerk te verrichten.

Het op de haven gevestigde bedrijf NÁUTICA VAGA ( eigenaar Isaac) is vakkundig en zeer behulpzaam. In het dorpje Vila do Conde  is een hardware zaak (DROGARIA LAPA) gevestigd waar je terecht kunt voor goedkope RVS onderdelen, kwasten etc. De antifouling heb ik via VAGA aangeschaft.


Een mobiele kraan met capaciteit tot 35Ton tilt voorzichtig Amante uit het water, waarna deze op een bok wordt gezet en met hoge druk wordt afgespoten. De aangroei is minimaal hetgeen schoonmaken en schuren tot een minimum zal beperken 😎

Aangroei valt mee
Resultaat na schoonspuiten

Omdat ik niet wil wachten totdat de andere opstappers zijn gearriveerd klaar ik de klus in mijn eentje. Het originele plan was om dit met z'n vieren te doen maar omdat het weer onvoorspelbaar is met plots opkomende mist die soms een dag aanhoudt maak ik gebruik van een mooie weer moment. 
Stralend weer en ineens komt de mist opzetten
De antifouling wordt aangebracht en kan goed vochtvrij drogen. Het is een hele klus maar iedere dag een paar uurtjes met zo nu en dan een rustdag maak het een stuk makkelijker. Resultaat is dat Amante op 2 augustus zo goed als klaar is. 
Maar naast inspanning wordt er ook voor de nodige ontspanning gezorgd.
Het strand bij Vila do Conde is nog vrij leeg omdat de meeste toeristen uit eigen land pas in augustus naar de westkust komen.Sardientje van de BBQ bij Estrella do Mar


De opstappers Hans en Herman arriveren morgen. We gaan dan eerst op familiebezoek in Linhares om zo ook het binnenland te bewonderen. Linhares is een toeristische trekpleister waar een van Portugals mooiste kastelen staat en waar wandelroutes over oude Romeinse straten voeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten