dinsdag 18 juli 2017

Week 28: Intermezzo

Zeiltrip is voorbij

Tijd kent geen tijd en toch tikt de tijd maar door. Ook nu, Povoã de Varzim, de eindhaven voor onze John. Na zeven weken vol avonturen en belevenissen heeft John nog 2 weken vakantie over met als bedoeling dat Kersten overkomt naar Porto voor een afsluitende vakantie. Al snel werden de plannen aangevuld, aangepast en uitgebreid, zoals dat met plannen gaat. Niet alleen Kersten zou naar Porto komen maar ook Erna komt mee. Natuurlijk konden we allemaal op de boot blijven maar met vijf personen waarvan twee dames met volle koffers/rugzakken, wordt het toch allemaal wat krap. Er was dus al van tevoren een appartement besproken.

Toch was de bemanning het er over eens dat John een soort ‘uitzwaai’ feestje verdiende (en alles wat je kan vieren, moet je als het even kan, ook vieren). Met een heerlijk uit-etentje en lekkere drankjes  zijn met ze allen aan boord blijven slapen. Natuurlijk was het vaarwel van John niet de enige rede. We besefte heel goed dat Peter de komende tijd alleen zou zijn. Na zeven weken continue met 3 mannen leven op een relatief kleine oppervlakte, wordt dat natuurlijk enorm wennen voor Peter. John en ik maakte ons ernstige zorgen en hoe Peter ook keer op keer vertelde dat hij er wel naar uit keek met de woorden “eindelijk rust en tijd om te lezen” (de ‘uitslover’), waren we toch niet helemaal gerustgesteld.

De volgende dag zijn we met z’n vieren naar een appartement tussen de havenplaats Povoa de Varzim en Porto gegaan en lieten we Peter achter…. Maar !….. we hadden nog wel afgesproken dat we een dagje naar de Amante zouden komen én dat we een dagje met z’n allen, dus inclusief Peter naar Porto zouden gaan! Iedereen gerustgesteld ;-)

De ‘vakantie’ met z’n viertjes in het appartement is weer een ander verhaal maar wat iedereen wel is opgevallen is dat Portugal een prachtig land is. Veel afwisseling zowel  de natuur als huizen en gebouwen maar vooral heel veel gezelligheid. De Portugezen zijn bijzonder gastvriendelijk en nemen echt de moeite om je helpen. Zo met wat Portugees, Engels, Duits en Nederlands, aangevuld met gebaren en wijzen, kom je waar je wezen wil. Mensen die achter je staan te wachten? Die helpen gewoon mee met het ontcijferen wat we nu graag willen.

Wat we allemaal gedaan hebben? Vooral veel gelopen want op land navigeren ging ons niet zo goed meer af dan op zee. Maar we zijn ook naar Porto, Leca da Palmeira, Matosinhos, en Guimarei geweest. Lopen, bus, trein en taxi; allemaal goed te doen en betaalbaar.

Tapa's a/b Amante
De woensdag voordat Erna en ik terug (of was het nou heen want ik ging ook weer terug?!?) gingen naar Nederland, nog een dagje op één van de mooiste terrassen van de wereld. Heerlijk verzorgt door Peter met tappas en drankjes in de kuip van ‘onze’ Amante. Peter doet altijd z’n best maar ik vermoedde toen een beetje extra voor John en om er zeker van te zijn dat ik weer terug zou komen…..
Tot ziens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten