vrijdag 7 juli 2017

Week 4 en 5 ( 19 juni t/m 1 juli )


Week 4: 19 juni

Van Alderney tot aan Loctudy

Het wordt de hoogste tijd om jullie trouwe lezers bij te praten over de afgelopen weken.Wij zijn ook zo druk met de dagelijkse beslommeringen aan boord dat het van schrijven niet meer gekomen is :).Waar waren we gebleven: Alderney (Kanaal eilanden)We hebben besloten om eilandje te hoppen waarbij we de keus hebben uit twee eilanden, namelijk Guernsey en Jersey. Guernsey ligt op onze route en Peter is er bekend (tenminste, heeft de haven gezien), dus Guernsey wordt het.De tocht vanaf Aldeney verloopt prima. Met een bakstag wind en een heerlijk zonnetje zijn we pas om 16.00 uur vertrokken zodat we gebruik konden maken van stroom mee en met name bij de aankomst in Guernsey nauwelijks last hebben van de stroming die daar tussen de eilanden behoorlijk kan oplopen. Al met al een heerlijk relaxte zeildag waarbij Spi ook eindelijk zijn zin kreeg en Skippy kon genieten van de heerlijke warmte van de zon waar hij al weken naar uit kijkt.
Volle bak in de haven van Guernsey
Tegen schemer lopen we Guernsey binnen waar we door de havenmeester in zijn rubberboot opgevangen worden en naar de buitensteiger worden geloodst. De binnenhaven met drempel was al gesloten i.v.m. laag water en zou pas de volgende ochtend weer opengaan. Aan de buitensteiger werden we gedriedubbeld vanwege de drukte (er was een race gaande tussen de eilanden), maar ook dit heeft zijn charmes.
De afsluiting van de avond met een zonnetje en een 'ankerbiertje' in de kuip en lekker bootjes kijken beviel dan ook prima. Het eiland Guernsey met het havenplaatsje St. Peter Port is prachtig. Er is veel te beleven op watersportgebied waaronder zeilwedstrijden, powerboatraces en nog veel meer maar zeker ook het prachtige stadje met haar vele winkels en restaurants zijn de moeite waard. De rest van het eiland werd door tijdgebrek overgeslagen maar aangenomen mag worden dat ook de natuur en andere plaatsjes meer dan de moeite waard zijn.
In het midden van de aanloop naar de ankerplek ligt een grote rots

Omdat we de smaak van eilandje hoppen goed door krijgen werd ook het eiland Ile d'Quessant aangedaan. Dit eiland, gelegen op de meest westelijke punt van Frankrijk, zag er verlaten en grauw uit. Voor ons echter een ideale tussenstop voor de grote oversteek van de Golf van Biskaje naar La Coruña in Spanje, dus werd dit doel unaniem besloten dit eiland aan te doen. Voor het aanvaren van dit eiland moet men wel goed rekening houden met de sterke stroming die rondom het eiland met zijn vele vuurtorens en rotspartijen staat.

Een van de 5 vuurtorens die op het eiland staan

Doordat er weinig wind was en de ideale situatie ontstond voor onze visser Jeroen (wederom heerlijke verse makreel gegeten) werd het traject pas laat op de avond afgerond en werd de baai binnengelopen op zoek naar meerboeien die op de kaart stonden aangegeven. Bij het naderen van het eiland verraste de woest uitziende omgeving ons met de grillige rotspartijen en groen begroeide hellingen. Het tij kent hier een hoogteverschil van 6 a 7 mtr wat goed te zien was aan de boven het water uitgekomen rotspartijen.

Rondom het eiland staan maar liefst 5 vuurtorens, de oudste "Phare du Stiff" dateert uit 1695


De dag na aankomst zou een rustdag zijn waarbij we nog enkele voorbereidingen konden treffen voor de grote oversteek van ongeveer 350 mijl. Maar goed ook, want wederom verraste de omgeving ons de volgende ochtend. Dikke mist waardoor we zijn blijven liggen. Tijd genoeg om o.a. de windgenerator weer aan de praat te krijgen en het eiland te verkennen. Een afsluitend diner in een plaatselijk restaurant was dan ook een uitstekend afscheid van Ile d'Quessant. 


Op naar Loctudy


Niets is zo veranderlijk als het weer! maar wat dacht je van de mens! 

Een dagje omrommelen aan boord geeft nieuwe inzichten en mede door de weersvoorspelling met weinig wind is er besloten om niet over te steken naar Spanje maar de Franse kust verder af te zakken. Voor Jeroen een droomscenario omdat nu La Rochelle op de route komt waar de werf van RM gevestigd is. Voor diegene die het niet weten: Jeroen is verknocht aan RM yachts, zijn droomboot. Peter moest wel even omgepraat worden want naar het schijnt heeft hij veel verhalen gelezen en gehoord over de beruchte Golf van Biskaje met zijn ondiepe wateren, woeste golven en westenwinden die menig zeiler doen huiveren omdat ze hierdoor de kom niet uit kunnen komen . Dan scheelt het dat Jeroen en ik deze verhalen niet kennen en zo gebeurde het dat wij vroeg vertrokken met als einddoel Loctudy (Bretagne).
Bijkomend voordeel was dat we nu richting Zuid-Oost gingen en met een noordwesten wind de ideale koers om wederom de spinnaker te zetten.  Wat een prachtige en onvergetelijke zeildag! Zon, een stevige bakstag wind, mooie vergezichten met idealistische dorpjes langs de kust en uiteindelijk bij schemer binnenlopen van Loctudy. Passage bij Raz du Sein, sterke stroming, advies bij kentering passeren

Wij zullen niet over elk plaatsje de toeristische gids verrijken, maar kort samengevat is Loctudy een prachtig plaatsje met een redelijk grote haven en vele watersport bedrijven. 'S avonds stuiten wij nog op een plaatselijk visrestaurant met klein terras waar en 3 persoons live band optrad. Franser dan Frans kan niet. Onder het genot van tappas is het heerlijk genieten van het optreden. Maar niet alleen het stadje maar zeker ook de omgeving met zijn prachtige geulen die dan weer vol met water staan, dan weer droog staan afhankelijk van eb en vloed zijn oogverblindend en een absolute aanrader.

Vanaf Loctudy gaat de reis verder naar Belle Ile, Jazeker, weer een eiland. Een eiland gaat niet zonder boten en een haven en wat wil een zeiler nog meer. Op het eiland zijn twee havenplaatsen aanwezig en landinwaarts een aantal kleine dorpjes. Daarnaast zijn er tal van ankerplaatsen waarbij de prachtige zandstranden veelal alleen met de bijboot bereikbaar zijn. De aanhangmotor van de bijboot lijkt wat kuren te hebben (ja ja, staat al op de ankerlijst), dus werd gekozen voor de havenplaats Le Palais. Hier blijkt het de gewoonte te zijn om af te meren aan een meerboei met twee andere boten en dan de andere kant van de boot vast te maken aan de kademuur. Met een stevig windje in de haven was dit toch wel even lastig, vooral als die knul van een havenmeester in zijn rubberboot je in het Frans allerlei aanwijzingen toe roept en uiteindelijk maar gaat handelen en wij proberen mee te schakelen zonder precies te weten wat te doen. Ach, alles went behalve.... juist.. 
We zijn weer een ervaring rijker. Onderstaand nog enkele foto's van het prachtige Belle Ile. Veel Fransen schijnen vanaf het vaste land in de weekenden eilandje te hoppen in de omgeving van Golf de Morbihan en Belle Ile. Voor de watersporter een waar waterparadijs.


Ankeren aan een meerboei

Drone opname van Jeroen

Prachtig eiland

Genieten


De kracht van de natuur

Week 5: zaterdag 1 juli

La Rochelle
Vanaf Belle Ile gaat de reis verder naar La Rochelle. Zoals Peter al verslag heeft gedaan van het bezoek aan de RM werf is ook deze stad de moeite waard om te bezichtigen. La Rochelle is de laatste Franse plaats en haven die we aandoen. Vanaf hier gaan we de oversteek maken naar de Spaanse kust, een afstand van dik 350 mijl.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten